Въглищните централи ще работят до 2038 г. За това са се

...
Въглищните централи ще работят до 2038 г. За това са се
Коментари Харесай

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г

Въглищните централи ще работят до 2038 година

 

За това са се разбрали на незабавна среща Делян Пеевски, Бойко Борисов и финансовият министър Асен Василев. В срещата е взел участие и депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

 

" Уточнихме да има цялостна претовареност на хората, които се освободят в държавно дружество, да няма никой, който да остане без работа, и закриването да бъде 2038 година Отделно ще предложим който не желае да отиде в това държавно дружество, 36 заплати да се изплатят еднократно незабавно ".

Това изясни депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски за срещата си с Бойко Борисов, Делян Добрев и финансовия министър Асен Василев.

 

" Много добър диалог направихме с Асен Василев и Делян Добрев, уповавам се да има решение, тъй като това не може да случва с хората. Да има цялостна претовареност и да няма хора останали без работа. Има сериозен разсъдък във финансовия министър. Надявам се оптимално бързо да приключат въпроса, тъй като това затваряне на пътища няма по какъв начин да се случи ", уточни Пеевски.

 

Борисов дефинира срещата като работеща, като изброи, че са постигнали единодушие:

- Да не може да се построяват слънчеви паркове върху мини, язовири и хвостохранилища.
- Скъсяват се периодите - до 60 дни, за вложения във ВЕИ в урбанизирани територии.
- Всеки, който желае да напусне, ще му се изплатят 36 заплати, има опция, подсигурява още финансовият министър.


" Надявам се на Министерски съвет през днешния ден с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите ", съобщи Борисов.

Предстои Василев да беседва с премиера акад. Николай Денков и взаимни срещи със синдикатите, с цел да не не престават митингите.

 

" Очакваме министър председателят и Министерски съвет да вземат ограничения. Както се вижда, досега не са взети. Важното е да се случат в планове, които ще резервират работните места и хората ще бъдат удовлетворени. За момента не го виждаме ", сподели Пеевски.

 

" Не може хората да останат без работа ", съобщи той. И попита къде е енергийният министър Румен Радев и настоя да се върне: " Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътешестване - да се прибира и да си взема решение тематиките. Това е неговата работа, уповавам се да си я свърши и да бъде незабавно тук ".

 

Делян Пеевски разгласи пред медиите, че на срещата са се разбрали и да има държавно дружество за рекултивация на мините. " Уточнихме да има цялостна претовареност, за хората, които ще бъдат освободени, в вид държано дружество, а който не желае да отиде в него, да му се изплатят незабавно 36 заплати. Държавното дружество включва рекултивация на мините и други действия. Очакваме държавното управление да ни го показа като проект, по какъв начин тъкмо ще бъде, само че не може хората да останат без работа ", уточни депутатът от Движение за права и свободи

 

Според него проблеми със периодите няма да има, значимото е парите да се насочат към основаване на работни места.

 

На въпроса: „ Клати ли се столът на енергийния министър? ”, Meeliur отговори: „ Нека си свърши работата. Ако не си я свърши, разумното е той самичък си тръгне. Затова е енергиен министър – да си взема решение тематиките ”.

 

Попитан обвързани ли са периодите за затваряне на централите с Плана за възобновяване и резистентност, Делян Пеевски разяснява: „ С тези периоди няма никакъв проблем, в случай че действително парите се насочат към нещо, което ще даде работни места, а не това, което видяхме в плана – фотоволтаици, паркове. Това не дава работни места, не взема решение проблемите на хората ”.

 

По думите на Пеевски не сме застрашени от импорт на ток след затваряне на въглищните централи. В момента няма подобен проблем, знаете, че се работи по доста тематики, в това число за нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй ”, нямам доверие да има проблеми, акцентира депутатът.

 

Извън тематиката за енергетиците, Пеевски сподели, че Василев склонил Данък добавена стойност за ресторантьорите да остане 9%. Единственото, което ще желае от тях, е да предложат по какъв начин да се изсветли бизнесът, уточни още Делян Пеевски. " Ние бяхме ясни - 20 на 100 няма да се случи за ресторантьорите ", акцентира той. 

" Очаква се финансовият министър да направи среща с ресторантьорския бизнес за изсветляване на бранша. Няма проблем и по бюджета, всичко ще бъде наред ", добави Пеевски.

 

След диалозите през днешния ден щяла да отпадне и концепцията на Асен Василев за въвеждане на бонус против сигнал за укрити приходи, сподели още Пеевски.

 

" Надявам се на Министерски съвет през днешния ден с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите ", съобщи Борисов. 

 

Проект на решение за одобрение на нови цели по стратегия " Развитие на районите " 2021 - 2027 година и на планове на териториални проекти за обективен преход на Република България за регионите от равнище NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата ще прегледа през днешния ден на изключително съвещание Министерският съвет.

 

" Искам да прикани държавното управление бързо да обяснят на обществото, какво ще се случи на тези места, а не първо да поставят каруцата пред коня с компаниите. Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия басейн ", заяви по-рано през днешния ден Борисов.

 

Енергетици и миньори стачкуват през днешния ден в разнообразни елементи на страната.

 

Според Борисов блокирането на придвижването не е излаз, тормози доста други жители.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР